Poniedziałek, 20 czerwca 2016

Prezydent: Mam nadzieję, że Polska stanie się dla Chin bramą do Europy

|   Podpisanie wspólnego oświadczenia przez Prezydenta RP i Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie wspólnego oświadczenia przez Prezydenta RP i Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie wspólnego oświadczenia przez Prezydenta RP i Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie wspólnego oświadczenia przez Prezydenta RP i Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie wspólnego oświadczenia przez Prezydenta RP i Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie wspólnego oświadczenia przez Prezydenta RP i Przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie umów dwustronnych między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie umów dwustronnych między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie umów dwustronnych między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie umów dwustronnych między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Podpisanie umów dwustronnych między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Chińskiej Republiki Ludowej (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Wypowiedzi Prezydenta RP i Przewodniczącego ChRL dla mediów (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP) Wypowiedzi Prezydenta RP i Przewodniczącego ChRL dla mediów (fot. Andrzej Hrechorowicz / KPRP)

Prezydent RP Andrzej Duda i Przewodniczący Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinping podpisali w poniedziałek wspólne oświadczenie w sprawie ustanowienia wszechstronnego strategicznego partnerstwa między Rzecząpospolitą Polską a Chińską Republiką Ludową.

Prezydent: Mam nadzieję, że Polska stanie się bramą do Europy dla Chin

Andrzej Duda zauważył, że to ważny sygnał polityczny dla całego sektora gospodarczego i silny znak intensyfikacji relacji gospodarczych z obu stron.

Prezydent podkreślił, że wizyta przewodniczącego ChRL Xi Jinpinga pokazuje „jednoznacznie intensyfikację relacji Polski z Chińską Republiką Ludową na stopniu dyplomatycznym i gospodarczym”.

– To jest niezwykle ważne, że szczebel polityczny, na którym następuje intensyfikacja tych relacji jest najwyższy z możliwych – mówił prezydent i przypomniał, że 7 miesięcy temu, zaledwie 4 miesiące po objęciu przez niego urzędu Prezydenta Rzeczypospolitej, był z oficjalną wizytą w Chinach. W tym czasie trwały m.in. obrady Polsko-Chińskiego Forum Biznesu oraz spotkanie w formule 16+1 – państwa Europy Środkowo-Wschodniej i Chiny. – Dużo rozmawialiśmy o sprawach gospodarczych, o idei Jednego Pasa i Jednego Szlaku. O tym, w jaki sposób Polska mogłaby w tym uczestniczyć – mówił. Zobacz także: "Chcemy współpracować z Chinami dla rozwoju Polski i Europy" "Europa Środkowo-Wschodnia ma ogromne znacznie dla rozwoju stosunków z Chinami" Prezydent o partnerstwie z Chinami ws. "Jednego Pasa i Jednego Szlaku" Prezydent Duda z przywódcą Chin o współpracy i partnerstwie

- Mam nadzieję, że Polska stanie się bramą do Europy dla Chin, nie tylko symbolicznie, ale przede wszystkim faktycznie – pod względem gospodarczym, że będą realizowane wspólne inwestycje i współpraca, która umożliwi wykorzystanie naszego potencjału portowego – dodał prezydent mówiąc o porcie w Gdańsku, który, jak zaznaczył, jest terminalem dużych głębokości, gdzie może się odbywać intensywna wymiana towarowa i gospodarcza.

Prezydenci podpisali dokument po rozmowach plenarnych delegacji; wzięli w nich udział m.in. wicepremier, minister rozwoju Mateusz Morawiecki, wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin, minister finansów Paweł Szałamacha, minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski.

W Pałacu Prezydenckim obecności Prezydenta RP i Przewodniczącego ChRL podpisano także szereg umów dwustronnych między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Chińskiej Republiki Ludowej.

Członkostwo Polski w AIIB

Podczas wspólnych oświadczeń dla mediów z przewodniczącym Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinpingiem polski prezydent przypomniał również, że w połowie czerwca zostały ostatecznie ratyfikowane dokumenty, które kończą proces wstępowania Polski do Azjatyckiego Banku Inwestycji Infrastrukturalnych. Mówił, że Polska jako jedyny kraj Europy Środkowo-Wschodniej należy do członków założycieli tego banku i jego udziałowców.

- Mamy nadzieję, że ten niezwykle ważny element inwestycyjny, który będzie realizowany i w krajach azjatyckich, ale także i w Europie, w Polsce, sprawi że nasza obecność w tej wielkiej światowej instytucji będzie miała także istotne znaczenie dla polskiej sytuacji gospodarczej - powiedział prezydent.

W trakcie rozmów polskich i chińskich przywódców podkreślona została potrzeba synergii między chińską koncepcją Jednego Pasa i Jednego Szlaku a polskim planem na rzecz zrównoważonego rozwoju. Prezydent podkreślił, że wierzy w to, iż te wielkie przedsięwzięcia przełożą się na poprawę wzajemnych relacji gospodarczych, że będą swoistym kołem zamachowym, które umożliwi jak najszybszy, ale i zrównoważony rozwój i Polsce, i Chinom. Zobacz także: Przewodniczący Chińskiej Republiki Ludowej z Małżonką w Polsce Przewodniczący Chińskiej Republiki Ludowej z oficjalną wizytą w Polsce

Xi Jinping: Polska może odgrywać ważną rolę w połączeniu Chin z Europą

- Polska może odgrywać bardzo ważną rolę w połączeniu między Chinami a Europą; rezultaty rozmów bardzo przyczyniają się do rozwoju polsko-chińskich relacji - powiedział przewodniczący Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinping po spotkaniu z prezydentem Andrzejem Dudą.

Przewodniczący Xi Jinping podkreślił, że jest to pierwsza od 12 lat państwowa wizyta przewodniczącego Chin w Polsce. - Celem mojej wizyty jest zacieśnianie tradycyjnej przyjaźni chińsko-polskiej, umocnienie wzajemnego zaufania politycznego oraz promowanie wspólnego rozwoju - mówił.

Zaznaczył, że rozmowa z prezydentem Dudą była „przyjazna i udana”. - Osiągnęliśmy szerokie porozumienie w kwestii relacji chińsko-polskich oraz w sprawach będących przedmiotem wspólnego zainteresowania - oświadczył.

Przewodniczący ChRL przypomniał, że zostało podpisane wspólne oświadczenie w sprawie ustanowienia wszechstronnego strategicznego partnerstwa między RP a Chinami. - Zgodziliśmy się, że obie strony powinny stymulować długoterminowy i stabilny rozwój relacji dwustronnych w oparciu o zasady wzajemnego szacunku i obopólnej, korzystnej współpracy - dodał.

- Doszliśmy do porozumień w sprawach sformułowania założeń chińsko-polskiego planu współpracy, utworzenia komitetu sterującego ds. współpracy przemysłowej, rozwoju obszarów łączności i informacji, wzmocnienia inwestycji w zakresie infrastruktury i logistyki - dodał.

Xi Jinping zaznaczył, że po południu wspólnie z prezydentem Dudą symbolicznie otworzy linię kolejową na trasie Chiny-Europa pod marką China Railway Express. Mówił o dużym znaczeniu Polski w połączeniu Chin z Europą. - Jestem przekonany, że Polska może dalej odgrywać bardzo ważną rolę w połączeniu między Chinami a Europą. Rezultaty rozmów bardzo przyczyniają się do rozwoju polsko-chińskich relacji - podkreślił. (PAP/ inf. własna)