Piątek, 8 czerwca 2018

Wypowiedź Prezydenta RP dla mediów po pierwszej sesji spotkania Bukaresztańskiej Dziewiątki

Ekscelencjo, Wielce Szanowny Panie Prezydencie,

Szanowni Państwo!

Właśnie zakończyliśmy pierwszą część szczytu Bukaresztańskiej Dziewiątki – szczytu państw NATO Europy Środkowej.

Chciałem przede wszystkim bardzo podziękować Państwu Prezydentom i Przewodniczącemu Izby Poselskiej czeskiego parlamentu za przybycie do Warszawy, za to, że są obecni na tym spotkaniu. Chciałem też bardzo serdecznie podziękować prezydentowi Rumunii, panu Klausowi Iohannisowi, za współprowadzenie i za to, że wraz ze mną jest współgospodarzem tego warszawskiego spotkania.

Zobacz także: Spotkanie B9 w Warszawie [PL/ENG] Wspólna deklaracja głów państw Bukaresztańskiej Dziewiątki [PL/ENG] Proszę Państwa, najważniejsza informacja po tej pierwszej debacie, podczas której dyskutowaliśmy jakby z politycznego punktu widzenia o kwestiach związanych z bezpieczeństwem – zarówno wschodniej flanki, bo jesteśmy krajami wschodniej flanki NATO ‒ jak i bezpieczeństwa z punktu widzenia zasady obowiązującej w NATO i której jako lojalni sojusznicy przestrzegamy: podejścia 360 stopni, tj. gotowości na każdym kierunku.

Nie tylko w naszej części Europy i świata, ale wszędzie tam, gdzie istnieje zagrożenie dla któregokolwiek z naszych sojuszników w ramach Sojuszu. Co zresztą w praktyce my, jako Polska, realizujemy, będąc obecni czy to w Rumunii w ramach sił NATO, czy to na Bliskim Wschodzie, czy w innych miejscach, gdzie jest to potrzebne. Realizując także choćby misję Baltic Air Policing.

Szanowni Państwo, najważniejsza informacja dzisiaj: przed chwilą przyjęliśmy wspólną deklarację państw Bukaresztańskiej Dziewiątki na szczyt NATO w Brukseli, który wkrótce będzie miał miejsce. Deklarację, w której mówimy o tym, jak widzimy przyszłość NATO i w jakim kierunku chcielibyśmy, żeby poszły postanowienia nadchodzącego szczytu brukselskiego.

Cieszę się ogromnie, że tę wspólną deklarację udało nam się przyjąć. Tak jak wspólna deklaracja przyjęta przed trzema laty w Bukareszcie przyczyniła się do postanowień szczytu NATO w Warszawie, które doprowadziły do obecności wojsk Sojuszu na terytorium państw bałtyckich, Polski, Bułgarii i Rumunii ‒ tak mam nadzieję, że nasza wspólna dzisiejsza deklaracja, i w związku z tym także zgodne spojrzenie na to, co chcemy jako NATO w przyszłości osiągnąć, również przyczyni się do tego, że łatwiej będzie podjąć decyzję na nadchodzącym szczycie NATO w Brukseli.

Proszę Państwa, deklaracja mówi o wyzwaniach, które są dzisiaj, mówi o wszystkich niebezpieczeństwach, które dzisiaj istnieją, a na które trzeba zwrócić uwagę – o niebezpieczeństwach dla wschodniej flanki, o tym, jaka jest dziś postawa Rosji i jak ją oceniamy. Mówi oczywiście o konflikcie zbrojnym na Ukrainie, który cały czas pozostaje nierozwiązany.

Mówi także o sytuacji na Bliskim Wschodzie, dlatego że jest to wyraz nie tylko naszej odpowiedzialności i poważnego podejścia do spraw związanych z bezpieczeństwem i funkcjonowaniem Sojuszu, ale także pokazanie po raz kolejny, demonstrowanie solidarności w ramach Sojuszu Północnoatlantyckiego, a więc tego właśnie podejścia NATO 360 stopni.

Za chwilę, proszę Państwa, udamy się do Zamku Królewskiego, gdzie odbędzie się kolejna sesja. Poprowadzi ją pan prezydent Klaus Iohannis, będzie moderatorem tej debaty.

Także jeszcze raz chcę podkreślić: przyjęliśmy wspólną deklarację, odbyliśmy bardzo ciekawą dyskusję tu, w Pałacu Prezydenckim, za którą wszystkim uczestnikom bardzo serdecznie dziękuję.

Konferencja prasowa Prezydentów: Polski i Rumunii.