Piątek, 29 sierpnia 2014

"Szansa na tak ważne stanowisko ogromnym sukcesem Polski"

|   Wypowiedź prezydenta dla mediów Wypowiedź prezydenta dla mediów

Propozycję i realną szansę na objęcie przez Donalda Tuska stanowiska przewodniczącego Rady Europejskiej należy traktować jako ogromny sukces Polski i docenienie osobistych zasług i umiejętności premiera - powiedział w piątek na Słowacji prezydent Bronisław Komorowski.

Nowy szef Rady Europejskiej ma zostać wybrany na sobotnim szczycie Unii Europejskiej. Prezydent powiedział w piątek dziennikarzom, że wybór przewodniczącego Rady Europejskiej był tematem jego czwartkowej rozmowy w Belwederze z premierem Tuskiem, marszałek Sejmu Ewą Kopacz oraz szefami MSZ i MON: Radosławem Sikorskim i Tomaszem Siemoniakiem.

- Bardzo realną propozycję i szansę na objęcie tak ważnego, eksponowanego stanowiska w Unii Europejskiej, przewodniczącego Rady Europejskiej, należy traktować jako ogromny sukces Polski, jako fragment sukcesów Polski w całym 25-leciu i docenienie osobistych zasług i umiejętności premiera – powiedział Bronisław Komorowski.

- Ale - jak zastrzegł prezydent - zobaczymy, nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca. - Zobaczymy co ten następny dzień przyniesie- dodał. (PAP)