Poniedziałek, 6 grudnia 2010

Oświadczenie Prezydenta RP na konferencji prasowej prezydentów Polski i Rosji

Szanowni Państwo!

Niedobra posucha w relacjach polsko-rosyjskich dobiegła końca. Chciałem serdecznie jeszcze raz powitać Prezydenta Federacji Rosyjskiej po długim okresie przerwy w relacjach na najwyższych szczeblach państw. Chcę przypomnieć, że z panem prezydentem Miedwiediewem mieliśmy okazję spotkać się i umówić w paru istotnych kwestiach w Krakowie w czasie pogrzebu prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Chciałem więc publicznie podziękować za wykonanie naszych wtedy ustaleń, przez co rozumiem także bardzo ważną deklarację – uchwałę Dumy rosyjskiej w sprawie Katynia. Chciałem serdecznie podziękować także za wykonanie innych, przyjętych wtedy uzgodnień. To jest bardzo dobry prognostyk na przyszłość, jeśli chodzi o relacje polsko-rosyjskie także w zakresie relacji prezydenckich. Jestem przekonany, że rozpoczynamy nie tylko nowy rozdział w relacjach polsko-rosyjskich, ale także dobry rozdział w relacjach polsko-rosyjskich w tej księdze, którą piszemy od tysiąca lat, we wzajemnych relacjach. To na pewno będzie długa droga, ale tą drogą będziemy szli coraz szybciej i z coraz jaśniej i lepiej precyzowanymi celami. Jestem przekonany, że ogromna część tych celów będzie wspólnie definiowana i przez Polskę, i przez Rosję. Zobacz także: "Rozpoczynamy dobry rozdział w naszych relacjach"

Proszę Państwa!

Dzisiejsze spotkanie nie kończy naszych rozmów, ale można już podsumować efekty zarówno spotkania w cztery oczy, jak i spotkania plenarnego. Chciałem Państwa poinformować, że w czasie spotkania były omawiane sprawy związane ze współpracą gospodarczą, z szansami na tę współpracę – omawiali to obecni ministrowie. Była także szczegółowo omawiana kwestia perspektyw związanych z infrastrukturą komunikacyjną. Przecież to jest obszar, który – jak podpowiada nam geografia – powinien stać się jednym z najważniejszych obszarów współpracy polsko-rosyjskiej. Podobnie kultura i inne sprawy, które mogą łatwiej łączyć Polskę i Rosję. Umówiliśmy się z panem prezydentem co do objęcia patronatów nad dwoma ważnymi przedsięwzięciami. Mam na myśli wymianę młodzieży, tak aby ona jak najszybciej osiągnęła relatywnie wysoki poziom. Umówiliśmy się, że naszą wspólną troską będzie to, żeby wymiana młodzieży rozpoczęła się już od wiosny przyszłego roku. Są bardzo dobre, ciekawe wzorce w relacjach Polski z innymi krajami. Chcemy iść tym samym, sprawdzonym torem, licząc na budowę nie tylko tkanki współpracy, ale także tkanki sympatii wśród młodego pokolenia Polaków i Rosjan.

Umówiliśmy się także co do objęcia patronatem prezydenckim upamiętnienia na miejscu katastrofy na lotnisku smoleńskim, tak aby kontynuować i pogłębiać te szczególne relacje, które zawiązały się w okresie tak dramatycznego, traumatycznego przeżycia, jakim była katastrofa smoleńska. Przypomnę, że w jakiejś mierze ten patronat został przygotowany przez wspólną obecność, razem z pielgrzymką rodzin ofiar smoleńskich małżonek prezydenta Rosji i prezydenta Polski.

Uzgodniliśmy również, że będziemy kontynuowali dialog w obszarze bezpośrednich relacji polsko-rosyjskich, które chcemy widzieć jako fragment ważnego, toczącego się coraz bardziej żywo i skutecznie dialogu Rosja – Unia Europejska i Rosja – NATO. Polska jest krajem członkowskim Sojuszu, krajem członkowskim Unii. Chcemy mieć jak najlepsze relacje wzajemne z Rosją; chcemy w ten sposób wpływać również na kierunek polityki Unii Europejskiej i NATO w stosunku do naszych ważnych sąsiadów na Wschodzie. Jestem przekonany, że wspólnie osiągniemy daleko idący proces budowania normalnych sąsiedzkich stosunków między Polską i Rosją, że potrafimy przejść ponad dramatem trudnej historii do lepszego rozdziału związanego z przyszłością polsko-rosyjskich relacji.

Chciałem jednocześnie powiedzieć, że przyjmuję z dużą nadzieją zapewnienia pana prezydenta Miedwiediewa, że będziemy kontynuowali to, co nam się udało osiągnąć w zakresie przezwyciężania trudnej historii, której symbolem jest zbrodnia katyńska. Tu liczymy na zrozumienie potrzeby pełnego ujawnienia dokumentacji związanej ze zbrodnią katyńską, jak i pełne wzajemne zrozumienie i wzajemne podzielanie wrażliwości, jeśli chodzi o stanowisko państw zajmowane w tej kwestii. Tyle się udało dzisiaj osiągnąć. Jestem przekonany, że czeka nas dalsza wspólna droga na rzecz budowy wspólnych relacji między naszymi państwami.