Wtorek, 22 lutego 2011

Oświadczenie Kancelarii Prezydenta w związku z artykułem profesor Jadwigi Staniszkis

W związku z artykułem profesor Jadwigi Staniszkis, który ukazał się w dniu 22 lutego br. na portalu Wirtualna Polska, w którym autorka sugeruje jakoby stronie ukraińskiej zostały przekazane materiały w języku rosyjskim, Kancelaria Prezydenta RP oświadcza:

• Kancelaria Prezydenta RP nie przygotowuje materiałów dla prezydentów innych państw. Materiały dla Prezydenta RP Kancelaria sporządza wyłącznie w języku polskim.
  •  Jeśli Pani Profesor chciała się odnieść do podpisanych dokumentów, to Mapa Drogowa Współpracy Polsko – Ukraińskiej w latach 2011 – 2012 podpisana przez Prezydentów Rzeczypospolitej Polskiej i Ukrainy sporządzona była w dwóch jednobrzmiących wersjach, każda w języku polskim i ukraińskim. Również Memorandum o współpracy pomiędzy PAIiIZ, Polsko – Ukraińską Izbą Gospodarczą i Państwową Agencją ds. Inwestycji i Zarządzania Narodowymi Programami Ukrainy, podpisane podczas wizyty Prezydenta Wiktora Janukowycza, sporządzone było w polskiej i ukraińskiej wersji językowej .
  • Ponadto przekazaliśmy stronie ukraińskiej w formie pisemnej sygnały o problemach polskich firm działających na Ukrainie - w języku polskim i ukraińskim.
  • W związku z wizytą Kancelaria nie sporządzała ani nie przekazywała stronie ukraińskiej żadnych innych dokumentów i materiałów.