Narzędzia dostępności

Dodatkowe narzędzia

Czwartek, 7 stycznia 2021

Oświadczenie nt. sytuacji w USA

Polskę i Stany Zjednoczone, jak podkreślał wielokrotnie Prezydent RP Andrzej Duda, łączy najsilniejsze od lat wielowymiarowe partnerstwo strategiczne oparte na wspólnych wartościach wolności i demokracji.

Dlatego też, w związku z dokończeniem przerwanego procesu zliczania głosów elektorskich i zatwierdzeniem przez Kongres USA wyniku wyboru 46. prezydenta Stanów Zjednoczonych, wyrażamy uznanie dla siły amerykańskich instytucji demokratycznych. Stanowi to dowód stabilności demokracji amerykańskiej i potwierdza zasadę, że demokratyczna zmiana następuje przy urnie wyborczej, a nie poprzez agresywne demonstracje uliczne.

Pozytywnie odnotowujemy komunikat prezydenta Donalda Trumpa nt. pokojowego i uporządkowanego przekazania władzy, jakie nastąpi 20 stycznia br. na ręce prezydenta-elekta Joe Bidena.

W związku z wczorajszymi wydarzeniami w Waszyngtonie, w imieniu Prezydenta RP, składamy nasze głębokie wyrazy współczucia bliskim ofiar a poszkodowanym życzmy szybkiego powrotu do zdrowia.

Krzysztof Szczerski, Sekretarz Stanu w KPRP