| |
Sobota, 17 grudnia 2005

Oświadczenie Prezydenta RP w sprawie szczytu Rady Europejskiej

W związku z zakończeniem szczytu Rady Europejskiej w Brukseli przekazujemy następujące oświadczenie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej  Aleksandra Kwaśniewskiego :

Decyzje szczytu Rady Europejskiej w Brukseli przyjmuję z satysfakcją. Po wielu sporach i dyskusjach osiągnęliśmy korzystny dla wszystkich kompromis, zwyciężył duch europejskiej solidarności. Przerwaliśmy ciąg złych wiadomości, jakie w tym roku przychodziły z europejskiej wspólnoty. To nasz wspólny sukces, który odbudowuje wiarę społeczeństw w wielki projekt europejskiej integracji. Decyzje finansowe szczytu umożliwią szybszy rozwój nowych państw członkowskich i wzmocnią całą Unię Europejską.
Dziękuję Wielkiej Brytanii za prezydencję, której zwieńczeniem jest  przyjęcie Nowej Perspektywy Finansowej UE na lata 2007- 2013. Z wdzięcznością odnoszę się do naszych partnerów z Francji, Niemiec i Grupy Wyszehradzkiej, których postawa jest przykładem europejskiego partnerstwa i odpowiedzialności. Gratuluję i dziękuję  polskim negocjatorom z panem premierem Kazimierzem Marcinkiewiczem na czele. Polska pokazała, że może być europejskim partnerem kiedy stoją za nami mocne i kompetentne argumenty. Z satysfakcją odnotowuję poparcie większości partii dla polskiego stanowiska negocjacyjnego- to budujący przykład zrozumienia racji stanu i zgody w sprawach dla Polski najważniejszych ponad partyjnymi podziałami.
Europa nie zawiodła Polski i Polaków. Od nas będzie zależało, czy podołamy  odpowiedzialności za właściwe wykorzystanie znaczącej pomocy finansowej Unii Europejskiej. Zrealizujmy wizję silnej Polski w silnej, solidarnej Europie.