Niedziela, 9 października 2011

Oświadczenie prezydenta po ogłoszeniu sondażowych wyników wyborów

Proszę Państwa!

Chciałem serdecznie pogratulować wszystkim partiom, które uzyskały wynik przez nie zakładany. Chcę jednocześnie podziękować wszystkim – i to jest głównym elementem mojego wystąpienia. Dziękuję zarówno partiom politycznym, które prowadziły walkę wyborczą, jak i całemu szerokiemu zapleczu tych partii, osobom, które pracowały w sztabach. Dziękuję przede wszystkim tym, którzy zechcieli pójść i oddać swój głos w czasie tych wyborów na którąkolwiek z partii politycznych, które zabiegały o głosy wyborców. Zobacz także: Prezydent zapowiada konsultacje z partiami

Chcę jednocześnie wyrazić głęboką nadzieję, że ten moment szczególny, jakim jest ogłoszenie wyników trudnej walki wyborczej, jest także momentem refleksji, że walka po prostu się kończy, że jutro musimy się nawzajem odnaleźć wszyscy w ramach tej samej Polski, wspólnej Polski, wspólnej ojczyzny i wspólnie dla niej pracować.

Rozpoczyna się niełatwy okres tworzenia koalicji. Mam nadzieję, że wspólnym wysiłkiem partii politycznych, także i prezydenta, zdołamy w stopniu maksymalnie możliwym skrócić czas konieczny do powstania koalicji większościowej i rządu opartego o tę koalicję. Jest to potrzebne ze względu na wymóg stabilności państwa polskiego, ale także ze względu na to, że Polska do końca roku sprawuje prezydencję w Unii Europejskiej i stabilność władzy, stabilność rządu jest sprawą absolutnie zasadniczą.

Myślę, że nie powinniśmy jeszcze rozmawiać i oceniać zbyt pochopnie realnych możliwości tworzenia koalicji do momentu formalnego ogłoszenia wyników wyborczych przez Państwową Komisję Wyborczą, ale jestem przekonany, że już się rozpoczną – teraz, za chwilę pewnie – pierwsze kontakty pomiędzy partiami. Ja również zaproszę po kolei wszystkich przedstawicieli partii politycznych – tych, które znalazły się w parlamencie – do konsultacji, do rozmowy na temat przyszłości. Nie tylko koalicji większościowej, ale także przyszłości, jeśli chodzi o szanse na współdziałanie partii politycznych – i tworzących koalicję większościową, i tych, które pozostaną w opozycji. Współdziałanie w sprawach istotnych dla państwa.

Otwiera się nowy rozdział w polskiej demokracji, pojawiają się nowe wyzwania. Mam nadzieję, że również nowe możliwości. Jestem przekonany, że lekcja wyborcza będzie źródłem siły i zachęty dla partii politycznych, aby szukać tego, co jest ważne i co może być przedmiotem wspólnego działania.